تحقق یک رویای بزرگ در گروی آینده؛ چرا منچسترسیتی نگاه ویژهای به آکادمی خود دارد؟

سالانه، خرجهای کلانی صرف آکادمی منچسترسیتی میشود. امکانات تیمهای پایه و آکادمی منچسترسیتی روز به روز افزایش مییابد، شمار شعبههای این آکادمی بیشتر و بیشتر میشود و استعدادیابان این باشگاه به سراسر دنیا سفر میکنند تا بازیکنان مستعد را یافته و جذب کنند. اما این کار چه سودی برای باشگاه دارد؟ چرا باشگاه اهمیت ویژهای به آکادمی میدهد؟ |
---|
چندی پیش و در جریان آخرین بازی از مراحل گروهی لیگ قهرمانان اروپا، میکا همیلتون جوانی دیگر از آکادمی سیتی در ترکیب قرار گرفت. همیلتون همچنین در مقابل ستاره سرخ بلگراد گلزنی کرد تا اولین بازیاش برای منچسترسیتی با خاطرهای خوش همراه باشد. همیلتون در این بازی نمرهی ۷.۶ را از سایت هو اسکورد دریافت کرد، دومین بازیکن برتر زمین شد و نمایشی تحسین برانگیز را از خود به نمایش گذاشت تا در نهایت منچسترسیتی با ۱۸ امتیاز و کسب پیروزی در همهی بازیها به مرحلهی بعد راه یابد.
فارغ از داستان توپ جمع کنی میکا همیلتون در سال ۲۰۱۷ در ورزشگاه اتحاد که به شهرت نام این بازیکن و بازتاب داستانش افزود، منچسترسیتی باری دیگر به معرفی ستارگانی جوان و آینده دار پرداخت. اسکار باب، وینگر راست نروژی از دیگر بازیکنانی است که در این بازی حضور داشت و البته یک گل به ثمر رساند و از نگاه هو اسکورد بهترین بازیکن زمین شد. با این وجود، حضور این دو بازیکن بار دیگر به نکتهای قابل تامل اشاره کرد. اسکار باب و میکا همیلتون تنها جزو معدود بازیکنان مستعدی (یا همان WonderKids) هستند که توسط منچسترسیتی و آکادمی قدرتمند این باشگاه معرفی شدند. منچسترسیتی در طی ۱۰ سال یکی از برترین آکادمیهای لیگ برتر (و حتی شاید جهان) را ساخت و به گزینهای قدرتمند برای ستارگان جوان بدل گشت. خلدون المبارک، رئیس باشگاه منچسترسیتی به استفاده از جوانان و توسعهی آکادمی باشگاه تاکید زیادی داشته و دارد. منچسترسیتی در طی این مدت امکانات آکادمی خود را افزایش داده است، مربیان برتر را استخدام کرده است و به شعبههای آکادمی خود افزوده است. اما رشد آکادمی چه سودی برای منچسترسیتی دارد؟ در اولین گام، بازیکنان آکادمی همواره از گزینههای باشگاه برای بالا بردن عمق ترکیب بودهاند. با افزایش قابل توجه تعداد مسابقات و فشردگی تقویم بازیها، مصدومیت بازیکنان دور از انتظار نیست. فوتبال در حال حرکت در مسیر توسعه مجبور است تا تورنومنتهای متنوعتر و متفاوتتر را تاسیس کند و برای حضور تیمهای کوچکتر، تورنومنتها را با حضور تیمهای بیشتری برگزار کند؛ فیفا چنین دیدگاهی دارد. اما فارغ از دیدگاه فیفا، این موضوع سبب افزایش فشار بر روی بازیکنان و در نتیجه مصدومیت آنها شده است. در چنین مواقعی، منچسترسیتی اگرچه بازیکنان مدنظرش برای بازی به صورت چرخشی را جذب میکند، اما نگاه ویژهای به آکادمی باشگاه دارد. بازیکنان ردههای پایه همواره در آماده باش هستند تا در صورت مصدومیت بازیکنان تیم اصلی، پای به میدان بگذارند. بازیکنان جوان و باانگیزه هیچگاه از چشم پپ گواردیولا دور نماندند و این سرمربی اسپانیایی نیز همواره برای استفاده از بازیکنان جوان ریسک پذیر بوده است. گواردیولا بارها مزد این ریسک پذیریها را به خوبی گرفته است و کشف الماسی به نام فیل فودن، اشتیاق پپ برای اعطای فرصت به بازیکنان بومی را بیشتر کرده است. کول پالمر، ریکو لویس و فیل فودن تنها نمونهای از بازیکنانی بودند که از آکادمی به تیم اصلی راه یافتند و خود را اثبات کردند. میکا همیلتون و اسکار باب نیز آخرین نمونهها هستند که البته هنوز فرصت زیادی برای خودنمایی پیدا نکردهاند. اما جوزپ گواردیولا سخت گیری خاصی در انتخاب شاگردان خود دارد و بازیکنان آکادمی نیز از این قاعده خارج نیستند و باید تواناییهای خود را اثبات کنند.

اما استفادهی منچسترسیتی از جوانانش به همین مورد ختم نمیشوند. منچسترسیتی در سالهای اخیر به پرورش نسل جدید فوتبال انگلیس پرداخته است. این در حالی است که عمدهی بازیکنانِ جوانِ جدید تیم ملی انگلیس فرصت کمی برای بازی در اتحاد داشتهاند و یا حتی بدون بازی برای تیم اصلی این باشگاه، از سیتی جدا شدهاند. بخشی از این بازیکنان امروزه در تیمهای بزرگ تیم بازی میکنند. رومئو لاویا در چلسی، یرمی فریمپونگ در بایر لورکوزن و مایکل اولیسه در کریستال پالاس. با این وجود، منچسترسیتی به هیچ وجه از سود این فروشها بیبهره نیست. در گام اول، فروش بازیکنان آکادمی به تیمهای دیگر و بدل گشتن آنها به بازیکنانی ارزشمند جلوهای از قدرت آکادمی منچسترسیتی در پرورش بازیکنان سطح بالا است. برای استعدادیابان این باشگاه، کارنامهی درجه یک سیتی در پرورش بازیکنان و رشد آنها در متقاعد کردن استعدادها و ستارگان آینده عنصری بسیار مهم است. این نتایج درخشان عاملی مهم در انتقال هریسون پارکر، مدافع انگلیسی و بااستعداد سابق منچستریونایتد بود. البته، این رزومهی موفق در جذب دیگر ستارگان زیر ۱۸ سال فوتبال اروپا نیز به کمک باشگاه منچسترسیتی آمد. اما در گام دوم، اهمیت آکادمی و فروش احتمالی برخی بازیکنان ردههای پایه در فیرپلی مالی به چشم میآید. در نقل و انتقالات تابستانی سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، فروش بازیکنان آکادمی نقش ویژهای در برنامههای منچسترسیتی ایفا کرد. منچسترسیتی در این تابستان (۲۰۲۳) متئو کواچیچ، یوشکو گواردیول، جرمی دوکو و ماتئوس نونز را با مبلغ ۲۱۱ میلیون پاوندی به خدمت گرفت. از طرفی دیگر، با وجود فروش چندین و چند بازیکن، کسب درآمد ۵۰ میلیون پاوندی از بازیکنان آکادمی که سود خالص محسوب میشود، به منچسترسیتی کمک خواهد کرد تا از لحاظ تراز مالی به مشکل نخورد. در تابستان سال ۲۰۲۲ نیز منچسترسیتی ۶۱ میلیون پاوند از فروش بازیکنان آکادمی کسب کرد. جمع مبالغ این دو سال به علاوهی سهم ۳۰ درصدی منچسترسیتی از انتقال ۳۵ میلیون پاوندی، ما را به عددی به بیش از ۱۲۰ میلیون پاوند خواهد رساند. البته که منچسترسیتی در این راه مجبور شد تا بازیکنانی همچون جیمز ترافورد، گلر بسیار بااستعداد انگلیسی و کول پالمر را قربانی کند. البته، در آینده مشخص خواهد شد که آیا خروج این بازیکنان تصمیم درستی بود و یا بالعکس، آیا سیتی میبایست آنها را به مانند ریکو لویس حفظ میکرد؟

با این وجود، به نظر میرسد که آبی آسمانیهای شهر منچستر اهداف بزرگی را در سر میپرورانند. خلدون المبارک به عنوان رئیس باشگاه برنامههای بلند مدت خود را بر حسب کسب قهرمانیهای مختلف طرح کرده است و در این راه بهترین تصمیم را خواهد گرفت. یقیناً جذب ستارگان اثبات شده و مطمئن گزینهی اول مدیران سیتی خواهد بود، اما تقویت آکادمی به منظور تحقق یک رویای بزرگ صورت میگیرد. به تازگی فاش شده است که خلدون المبارک در نظر دارد که در آیندهای نه چندان دور، از بازیکنان آکادمی به عنوان هستهی تیم منچسترسیتی استفاده کند؛ چیزی مشابه آنچه منچستریونایتد در دورههای مختلف و به همراه سرالکس فرگوسن انجام داد. در حال حاضر با وجود اعطای فرصت به بازیکنان آکادمی توسط پپ گواردیولا، سرمربی منچسترسیتی استفاده از بازیکنان مورد تایید و خریدهای مدنظر خود را ارجح میداند. فیل فودن تنها بازیکنی است که از این قاعده مستثنی بوده و البته به خوبی در ترکیب پپ درخشیده است. احتمالاً سیاست خرید بازیکنان درجه یک با مبالغی بالا و حتی رکوردشکن، همیشگی نیست. اما به نظر میرسد که تا زمان ارتقای سطح آکادمی و ارائههای خروجیهای بیمانند، این سیاست ماندگار باشد. آکادمی سیتی فعلا به رشد روزافزون خود ادامه میدهد اما در حال حاضر به سطح مدنظر مدیران باشگاه دست نیافته است. مدیران ارشد منچسترسیتی برای به ثمر رسیدن این برنامهی بلندمدت صبور خواهند بود. منچسترسیتی فعلا با توجه به قهرمانیهای متعدد و کسب پاداش مالی از این قهرمانیها، میتواند که برنامههای خود را بدون هیچ تغییری اجرا کند و به تقویت بخشهای مختلف تیم، چه ترکیب و چه امکانات باشگاه، بپردازد. با این حال، نتیجهی برنامهی بلندمدت سیتی برای ترکیب میتواند مسیر تیم را تغییر دهد. اما تا زمان به ثمر رسیدن ایدهی وسوسه انگیز خلدون المبارک و تحقق یافتن رویای او، منچسترسیتی استراتژیِ تثبیت یافتهی خود را ادامه خواهد داد.